duminică, 28 februarie 2016

8 Martie

  8 MARTIE    ZIUA INTERNATIONALA A FEMEII

Ziua Internaţională a Femeii, marcată pe 8 martie, a fost la începuturi o expresie a dorinţei femeilor muncitoare de dobândire a unor drepturi, însă de-a lungul timpului s-a transformat într-un prilej de sărbătorire a feminităţii şi a reprezentantelor sexului frumos, indiferent de religie şi rasă.




In prezent, o zi a bucuriei pentru toate femeile, care primesc flori şi diferite cadouri, sărbătoarea de 8 Martie a fost percepută mult timp drept un moment în care erau afirmate drepturile sociale şi politice ale femeilor, precum şi progresele făcute în ceea ce le priveşte.









Intr-o lume in care totul se clatina, ne trebuie un reazim. Acest reazim, care ne sustine, e caminul nostru si acest camin are nevoie de un suflet, de o inima care sa ne mangaie, sa ne incurajeze. Si aceasta inima nu poate fi decat inima unei femei – inima unei mame.” – Michelet;




Tot ce sunt sau ce sper sa devin ii datorez ingerului care a fost mama.” – Abraham Lincoln;




Viaţa - mărţişor nepreţuit                    

Mamă,
Mărţişor nepreţuit
Este viaţa ce-ai primit
De la Dumnezeu cel sfânt,
Când te-a lăsat pe pământ.
Tu, mărţişorul primit,
La fată l-ai dăruit.
Când va fi mamă şi ea,
Altei fete îl va da.
"Dar din dar se face rai".
Viaţă ai, viaţă să dai.
Cât mai mult să dăinuiască,
Mărţişorul-viaţa noastră.

  



„Ziua de 8 Martie îmi oferă prilejul potrivit pentru a-ți spune cât de mult însemni pentru mine. Vreau să-ți mulțumesc pentru tot ceea ce am învățat de la tine: cum să dăruiesc necondiționat, cum să am încrede în mine. Tu ai fost cea care m-a iubit fară a cere nimic în schimb, tu ești cea care mi-a oferit sprijin și incurajări când aveam nevoie, tu ai fost mereu alături de mine când viața părea împotriva mea.Te iubesc, mămica mea…”




Imagini pentru voluntariat













miercuri, 24 februarie 2016

DESPRE DRAGOBETE

  DRAGOBETELE



Sărbătorit pe 24 februarie, Dragobetele, Divinitate mitologică, este asimilat cu Eros, zeul iubirii la greci sau Cupidon la romani. Este considerat fiul Dochiei, Baba Dochia fiind identificată cu întoarcerea primăverii, iar Dragobetele este închipuit  ca fiind un bărbat frumos, al cărui suflet este cuprins de dragoste. Zi a îndrăgostiților, început de primăvară, acesta este Dragobetele!
Sărbătorit de tinerii satelor până la mijlocul secolului al XX-lea la 24 februarie sau la început de martie, Dragobetele datează dinaintea apariției creștinismului. În mitologia dacilor, Dragobetele era peţitorul şi naşul animalelor, cel ce oficia în cer, la începutul primăverii, nunta tuturor animalelor. Exista credința că în această zi și păsările ne-migratoare se strângeau în stoluri, ciripeau, se împerecheau și începeau să-și construiască cuiburile. Cu timpul, de la păsări obiceiul a fost preluat şi de către oameni, Dragobetele ajungând să fie considerat zeitate ce ocrotește iubirea și poartă noroc îndrăgostiților. Motivaţiile preluării au fost profunde, întrucât păsările erau privite ca mesageri ai zeilor, cuvântul grecesc „pasăre” însemnând chiar „mesaj al cerului”. El este Zeul dragostei și bunei dispoziții pe plaiurile carpatice, numit „Logodnicul Păsărilor”, dar și „Cap de Primăvară”.
Se povestește că în jurul focurilor aprinse pe dealurile golaşe din jurul satelor, în această zi se adunau  fete şi băieţi care discutau, glumeau și cochetau. Spre prânz, fetele coborau în fugă spre sat; fuga în unele părți era denumită „zburătorit”. Fiecare băiat urmărea fata care îi căzuse dragă; dacă o ajungea, urma sărutul în văzul tuturor, sărut ce semnifica logodna ludică, care de multe ori era finalizată cu logodna adevărată. De aici a rămas zicala: „Dragobetele sărută fetele!” Era un semn rău dacă o fată sau un băiat nu întâlneau la Dragobete fata sau băiatul care să-i placă, era semn că tot anul nu putea fi iubit.
Credinta populară româneasă mai spune că cei care participau la această sărbătoare erau feriți de boli tot anul.
Astăzi, sărbătoarea de Dragobete este considerată echivalentul românesc al sărbătorii Valentine’s Day, sau ziua Sfântului Valentin, sărbătoare a iubirii. Entitate magică asemănătoare lui Eros sau Cupidon, Dragobetele se diferenţiază de blajinătatea Sfântului Valentin din tradiţia catolică, fiind un bărbat frumos, arătos, cu un temperamentul năvalnic.
Simțim de pe acum, în preajma acestei zile, un început în toate!  Pământul se trezește la viață, natura renaște. Soarele revarsă de pe acum o căldură mângâietoare, vântul suflă din plămânii săi aer mai cald, sângele își schimbă culoarea, inima – pulsațiile, o mireasmă dulce se-mprăștie pe cărări, chipul blând al primăverii ne zâmbește, mâinile ei ne mângâie… Seva pomilor mustește, dragostea începe să domine pământul. Zilele devin mai lungi și mai blânde, natura începe să-și arate farmecul. În curând se va îmbrăca în hainele-i frumoase, va da colțul ierbii, copacii vor fi ninși de flori albe.
Miros de început, miros curat, proaspăt, miros de ghiocei, mirosul  dragostei…
 Dragostea e speranta si fara speranta lumea nu ar exista... (Octavian Paler)  
  


Dragobete 
Cupidon sau Dragobete,
Adună băieţi şi fete,
Unind inimi fericite,
Ce-şi doresc a fi stîrnite.                            

Fetele pot să aleagă,
Băieţii taine dezleagă,
Legându-se pentru probă,
Printr-un deghizat în robă.

Timpul face şi desface,
În confuzii ne complace,
Reuşind să-încurce iţe,
Printre îndrăzneli şi fiţe.

Dragobete blând şi darnic,
Se-nfăşoară ca năvalnic,
Patimi vechi le reaprinde,
Dragostea în plasă prinde.




marți, 23 februarie 2016

SUBIECT LA ALEGERE -PRIETENIA ADEVARATA

          PRIETENIA

De obicei, prietenia este vazuta ca fiind acea relatie calda si placuta care ne da incredere in noi, ne da curajul sa actionam in unele momente mai dificile. Prietenia este acea oaza pe care o cautam cand suntem lipsiti de putere si speranta. Este acea lumina cand nimeni nu ne intelege. Prietenia este ceva profund care nu ar trebui rostit cu atata usurinta.
Daca ar fi sa ne gandim la definitia prieteniei, aceasta inseamna o relatie afectiva si de cooperare intre doua sau mai multe persoane ce implica suport reciproc, incredere reciproca, loialitate, iubire, intelegere si simpatie, dar si multe alte calitati (dorinta de bine pentru celalalt, simpatie, onestitate, posibilitatea de confesiune in fata celuilalt, posibilitatea de a cere ajutor in situatii de cumpana, dar si bucurie in prezenta celeilalte persoane) care fac ca legatura dintre acele persoane sa fie unica si plina de frumusete.





Cum ia nastere o prietenie?

Daca ar fi sa ne gandim la definitia prieteniei, aceasta inseamna o relatie afectiva si de cooperare intre doua sau mai multe persoane ce implica suport reciproc, incredere reciproca, loialitate, iubire, intelegere si empatie, dar si multe alte calitati (dorinta de bine pentru celalalt, simpatie, onestitate, posibilitatea de confesiune in fata celuilalt, posibilitatea de a cere ajutor in situatii de cumpana, dar si bucurie in prezenta celeilalte persoane) care fac ca legatura dintre acele persoane sa fie unica si plina de frumusete.

Din punctul meu de vedere, pentru ca aceste calitati sa fie prezente intr-o relatie de prietenie, este nevoie de un ingredient extrem de important: cunoasterea celuilalt in profunzime. Atat timp cat nu cunoastem suficient de mult persoana de langa noi, cu greu vom reusi sa integram aceste lucruri. Dupa cum spunea si Elbert Hubbar

 Un prieten adevărat este capabil să pună „fericirea ta înainte de relația voastră de prietenie”. Altfel spus, această persoană îți va spune, indiferent de cost, acele lucruri pe care poate nu îți dorești să le auzi. Chiar dacă dezvăluirea sau mărturisirea unui adevăr dureros poate periclita relația dintre voi, el va face acest pas important, tocmai pentru că este în interesul tău. De asemenea, el va fi cel care te va încuraja să te autodepășești, să devii tot mai bun și tot el va prețui prietenia dintre voi atât de mult, încât nu îți va cere niciodată, în niciun chip, să îți încalci principiile.
La bine și la greu”, prietenul adevărat se implică activ în viața ta, empatizând cu tine atât în cele mai fericite momente, cât și în cele mai dificile, punctează Frank Viola, speaker religios și scriitor. În această persoană știi că poți avea încredere, pentru că a reușit să o câștige în timp. Acele lucruri pe care nu foarte mulți le cunosc despre tine, problemele care te împovărează și secretele pe care nu le-ai încredința oricui, știi sigur că vor fi păstrate cu grijă de cel căruia îi spui „prieten adevărat”. De asemenea, știi că relația dintre voi e extrem de puternică atunci când nu este periclitată de faptul că aveți păreri divergente. Oricare ar fi subiectul disputei, amândoi sunteți conștienți de faptul că discuțiile voastre în contradictoriu nu slăbesc în nici un fel dragostea reciprocă dintre voi, susține Viola.
Prietenul adevărat te ascultă pur și simplu, lăsându-te să îți descarci povara emoțională care te apasă, adaugă Sharon L. Mikrut, consilier pentru dezvoltare personală, într-un articol pentru Self Growth. El nu te judecă pentru acțiunile tale și te acceptă exact așa cum ești, autentic.




AI CARTE AI PARTE !


                  Aceasta zicala este cunoscuta de toata lumea de foarte mult timp avand o valoare foarte mare de adevarda nu pentru toata lumea.Ea se refera la faptul ca daca atunci cand trebuie  sa fi serios sa inveti, sa citesti o carte nu  neaparat de placere ci pentru a te ajuta la scoala sau sa vizitezi expozitie, un muzeu, mai tarziu tot ce ai facut o sa observi ca nu numai te ajuta in viata de zi cu zi, da vei avea multe satisfactii si pe plan profesional.
Unii oameni cred ca invatatul nu e bun la nimic ei cred ca pentru a ajunge cineva au nevoie de noroc si poate niste pile si gasesc invatatul  ca pe un lucru inutil, o pierdere de timp.
                   Un om pentru asta a fost facut pentru invata si la randul lui a putea sa ii ajute pealti sa invete la fel ca ei.Scoala are rostul ei de a ne invata pe noi oamenii lucruri noi si interesantedar nu numai scoala te ajuta sa inveti ci   oamenii de langa tine cei cu care iti petreci timpul , din anumite situatii ce se desfasoara in fiecare zisau de la oamenii mai in varsta decat tine care cu siguranta stiu mai multe decat ai invatat tu pana la o anumita varsta .
In general baietii se lasa de scoala pentru ei find inutila dupa parerea lor.In loc sa stea la scoala si prefera sa  hoinareasca pe strazi,in cele mai multe cazuri parintii stiind ca ei sunt la scoalasau in cel mai rau caz se apuca de fumat si de droguri care ii ajuta sa-si strice viata definitivne mai avand posibilitatea de a remedia ce a facut doar cu foarta multa munca.