PRIETENIA
De obicei, prietenia este vazuta ca fiind acea relatie calda si placuta care ne da incredere in noi, ne da curajul sa actionam in unele momente mai dificile. Prietenia este acea oaza pe care o cautam cand suntem lipsiti de putere si speranta. Este acea lumina cand nimeni nu ne intelege. Prietenia este ceva profund care nu ar trebui rostit cu atata usurinta.
Daca ar fi sa ne gandim la definitia prieteniei, aceasta inseamna o relatie afectiva si de cooperare intre doua sau mai multe persoane ce implica suport reciproc, incredere reciproca, loialitate, iubire, intelegere si simpatie, dar si multe alte calitati (dorinta de bine pentru celalalt, simpatie, onestitate, posibilitatea de confesiune in fata celuilalt, posibilitatea de a cere ajutor in situatii de cumpana, dar si bucurie in prezenta celeilalte persoane) care fac ca legatura dintre acele persoane sa fie unica si plina de frumusete.
Cum ia nastere o prietenie?
Daca ar fi sa ne gandim la definitia prieteniei, aceasta inseamna o relatie afectiva si de cooperare intre doua sau mai multe persoane ce implica suport reciproc, incredere reciproca, loialitate, iubire, intelegere si empatie, dar si multe alte calitati (dorinta de bine pentru celalalt, simpatie, onestitate, posibilitatea de confesiune in fata celuilalt, posibilitatea de a cere ajutor in situatii de cumpana, dar si bucurie in prezenta celeilalte persoane) care fac ca legatura dintre acele persoane sa fie unica si plina de frumusete.
Din punctul meu de vedere, pentru ca aceste calitati sa fie prezente intr-o relatie de prietenie, este nevoie de un ingredient extrem de important: cunoasterea celuilalt in profunzime. Atat timp cat nu cunoastem suficient de mult persoana de langa noi, cu greu vom reusi sa integram aceste lucruri. Dupa cum spunea si Elbert Hubbar
Un prieten adevărat este capabil să pună „fericirea ta înainte de relația voastră de prietenie”. Altfel spus, această persoană îți va spune, indiferent de cost, acele lucruri pe care poate nu îți dorești să le auzi. Chiar dacă dezvăluirea sau mărturisirea unui adevăr dureros poate periclita relația dintre voi, el va face acest pas important, tocmai pentru că este în interesul tău. De asemenea, el va fi cel care te va încuraja să te autodepășești, să devii tot mai bun și tot el va prețui prietenia dintre voi atât de mult, încât nu îți va cere niciodată, în niciun chip, să îți încalci principiile.
„La bine și la greu”, prietenul adevărat se implică activ în viața ta, empatizând cu tine atât în cele mai fericite momente, cât și în cele mai dificile, punctează Frank Viola, speaker religios și scriitor. În această persoană știi că poți avea încredere, pentru că a reușit să o câștige în timp. Acele lucruri pe care nu foarte mulți le cunosc despre tine, problemele care te împovărează și secretele pe care nu le-ai încredința oricui, știi sigur că vor fi păstrate cu grijă de cel căruia îi spui „prieten adevărat”. De asemenea, știi că relația dintre voi e extrem de puternică atunci când nu este periclitată de faptul că aveți păreri divergente. Oricare ar fi subiectul disputei, amândoi sunteți conștienți de faptul că discuțiile voastre în contradictoriu nu slăbesc în nici un fel dragostea reciprocă dintre voi, susține Viola.
Prietenul adevărat te ascultă pur și simplu, lăsându-te să îți descarci povara emoțională care te apasă, adaugă Sharon L. Mikrut, consilier pentru dezvoltare personală, într-un articol pentru Self Growth. El nu te judecă pentru acțiunile tale și te acceptă exact așa cum ești, autentic.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu